Emeklilik sisteminde yeni dönem: Prim ve yaş düzenlemesi

Posted by

Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesi için 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerektiği ifade edilirken, şu anki tabloda 2 çalışana 1 emekli düştüğü belirtiliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin maliyete ek bütçe eklediği ifade edilirken, emekli ve çalışan sayısının birbirine yakın olduğu sistemle ilgili AKP’nin bir revizyon planladığı ifade edildi. Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş’un haberine göre AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bu alanda yapılacak çalışmaları anlattı.

“45-50 YAŞINDA EMEKLİ OLMAZ”

Güler “Emeklilik sisteminin güncellenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma ortaya koyacağız. Gelişmiş ülke örnekleri var. Bu hâliyle, sürekli bütçeden emeklilik sistemine kaynak aktararak bunu sürdürmeye çalışıyoruz. Bu, çok doğru bir şey değil. Bütçe kaynaklarını daha verimli, farklı yerlere kullanmamız gerekiyor. Emeklilik sistemini daha adil, daha sürdürülebilir bir zemine oturtmamız lazım. Prim gün sayısı, ödenecek prim miktarı ve yaş, çok önemli. Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var. Bunu yaş olarak da, prim miktarı olarak da, süre olarak da daha gerçekçi bir zemine ulaştırmamız gerekiyor” dedi.

ESNAFA 7.200 PRİM GÜNÜ VE EV KADINLARINA EMEKLİLİK

Esnaflarla ilgili 9 bin prim günü şartının da düşürülmesi gerektiğini söyleyen Güler, sosyal güvenlik sisteminde yeni bir düzenleme gerektiğini açıkladı. Buna göre prim gün sayısının 7.200’e düşürülmesi ve güvencesiz ev kadınlarına da prim desteğinin yanı sıra, yıpranma hakkı verilmesi ele alınacak konuar arasında.

EYT’DE ORTALAMA YAŞ 48

EYT ile 2024 yılındaki maliyetin 577 milyar lira olduğu ifade edilirken, önümüzdeki yıllarda 4,8 milyon kişinin daha emekli olmasının planlandığı söylendi. Aralık 2022’de yapılan EYT düzenlemesi ile emeklilik tarihlerinin ortalama 6 yıl erkene çekildiği hesaplandı. 2023 sonuna dek toplamda 2 milyon kişinin emekli olduğu sistemde yaş ortalamasının ise 48.1 olduğu ifade edildi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir